Τακτοποίηση αυθαιρέτων

Πιστοποιημένες υπηρεσίες από τους έμπειρους μηχανικούς μας!

Τι θεωρείται αυθαίρετο;

Αυθαίρετη θεωρείται μια κατασκευή/χρήση χώρου για την οποία δεν έχει εκδοθεί κάποια άδεια ή, στην περίπτωση που υπάρχει, δεν εφαρμόστηκε όπως προβλέπεται από τα σχέδια της πολεοδομίας.

Τι είναι η τακτοποίηση;

Είναι μια διαδικασία με την οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες, μέσω του Ν. 4495/2017, να τακτοποιούν ή νομιμοποιούν αυθαίρετα κτίρια/χρήσεις ή αυθαίρετα τμήματα αυτών που έχουν κατασκευαστεί αποδεδειγμένα πριν την 28η Ιουλίου 2011. Δεν τακτοποιούνται ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης μετά τις 28-7-2011 και βρίσκονται σε δάσος, σε ρέμα, σε αρχαιολογικό χώρο, στον αιγιαλό και σε κοινόχρηστο χώρο της πόλης.

Γιατί πρέπει να τακτοποιήσω την αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση ενός κτιρίου;

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να τακτοποιήσετε τις αυθαιρεσίες είναι:

Α) Σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες, δεν θα μπορείτε να μεταβιβάσετε το ακίνητό σας ή να το πουλήσετε.

Β) Με την τακτοποίηση αναστέλλεται η επιβολή οποιονδήποτε προστίμων, όπως π.χ. πρόστιμο ανέγερσης, διατήρησης κ.τ.λ. για 30 χρόνια και δίδεται η δυνατότητα της διαγραφής των υφιστάμενων προστίμων, στην περίπτωση που έχουν επιβληθεί από την πολεοδομία.

Γ) Σας δίνεται η δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσετε νόμιμα το κτίριο.

Τι τακτοποιείται;

Είναι δυνατόν να τακτοποιηθούν αυθαιρεσίες που έχουν προκύψει σε υπάρχουσες οικοδομές, όπως:

  • Κλεισμένοι ημιυπαίθριοι χώροι, εξώστες και βεράντες.
  • Μετατροπές αποθηκών και σοφίτων σε χώρους κύριας χρήσης.
  • Προσθήκες κύριων και αποθηκευτικών χώρων σε δώματα.
  • Υπερβάσεις υψών κτιρίων και κάλυψης οικοπέδων.
  • Αδήλωτοι κατασκευασμένοι εξώστες, πέργκολες, πισίνες, ψησταριές.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να τακτοποιούνται αυθαίρετες δομήσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ή έχει απωλεσθεί η άδεια.

Διαδικασία τακτοποίησης

Αναλυτικά, τα βασικά στάδια ρύθμισης αυθαιρέτου είναι τα εξής:

  • Αρχικά, πραγματοποιείται αυτοψία στο ακίνητο που είναι προς τακτοποίηση από τους μηχανικούς μας. Καταμετρούνται όλοι οι χώροι και εντοπίζονται οι πολεοδομικές παραβάσεις.
  • Υπολογίζουμε το πρόστιμο. Το πρόστιμο υπολογίζεται βάσει του εμβαδού, της τιμής ζώνης της περιοχής, της παλαιότητας της κατασκευής, του αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου και, τέλος, βάσει ειδικών συντελεστών που αφορούν την κάθε πολεοδομική παράβαση, λαμβάνοντας υπόψη και μειωτικούς συντελεστές για κοινωνικούς λόγους (π.χ. περιπτώσεις Α.με.Α., πρώτης κατοικίας, μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων, τρίτεκνων κ.ά.).
  • Αφού υπολογιστεί το πρόστιμο και συμπληρωθεί η ηλεκτρονική δήλωση, εκδίδεται το παράβολο υπαγωγής. Μόλις πληρωθεί το παράβολο, το αυθαίρετο εντάσσεται και επίσημα στο νόμο. Απομένει μετά η πληρωμή του υπόλοιπου πρόστιμου είτε σε μηνιαίες δόσεις που φτάνουν και τις 100 είτε εφάπαξ με έκπτωση 20%.
  • Η οριστική περαίωση της διαδικασίας γίνεται με την ολική εξόφληση του προστίμου και την υποβολή των δικαιολογητικών από εμάς (σχέδια, τεχνική έκθεση,  δελτίο στατικότητας κ.ά.).

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
2ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ
3ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ
null

Χρειάζεσαι μία συγκεκριμένη υπηρεσία;

Ένας εξειδικευμένος μηχανικός θα επικοινωνήσει μαζί σου!

null

Είσαι μηχανικός;

Διεύρυνε το πελατολόγιό σου, αναλαμβάνοντας νέες εργασίες!